Webshop » Blog » Loirestreek

Wijnreis de Loire

 

Eind februari zijn we naar de Loire geweest, om precies te zijn de streek van Saumur. Deze streek ligt in het midden van de 500 km brede wijnregio van de Loire. Hier komen de meeste bubbels vandaan. Saumur kan je niet missen als je vanuit het noorden aan komt rijden. De stad ligt bijna 200 meter hoger dan de oevers van de loire. Dit heeft alles te maken met de ijstijd die ruim 2 miljoen jaar geleden tot hier is gekomen.
Na deze ijstijd werd Tufa (kalktuf) gevormd en is tot op heden de basis voor dit wijn gebied. Deze kalksteen fungeert als een spons, in de zomer geeft deze vocht af en in de wintermaanden neemt deze vocht op. Hierdoor ontstaat een natuurlijk drainage die erg belangrijk is voor de groei van de druiven maar geeft ook die minerale smaak die je herkent in de wijn.

 

Wijnbar La Tonnelle

Als je je trip begint weet je nooit waar je uitkomt en of er überhaupt huizen zijn die aan je verwachtingen voldoen. Kunnen ze de kwaliteit bieden die wij gewend zijn vanuit de champagnestreek? Is dit een aanvulling voor onze aanbod? We kunnen stellen dat de wijndomeinen zeker een verrijking zijn voor ons assortiment.

Vanuit onze passie voor de ‘Vigneron independent’ (kleine onafhankelijke wijnboeren) zijn we onze zoektocht gestart in de plaats Saumur. Waar beter te beginnen als bij de plaatselijke slijterij/wijnbar. Al snel werd duidelijk dat voornamelijk grotere huizen de markt beheersen. Grote wijnhuizen kopen hun wijnen in en hebben vaak zelf geen if in mindere mate wijngaarden in het bezit. We gingen op bezoek bij Bouvet-Ladubay, leuk om te zien maar we voelen er weinig bij. Onze zoektocht gaat verder.

In tegenstelling tot de champagnestreek heb je hier ook veel wijnboeren waar alleen wijnen worden gemaakt. Toch zijn er een aantal die zich onderscheiden door alleen of hoofdzakelijk bubbels te maken. De wijnboer wil zich onderscheiden van de grote huizen. Dit doen ze door meer op natuurlijke basis te werken, zo krijg je ‘organische’ ofwel biowijnen. Hier is het keurmerk HVE (Haute Valeur Environnementale) en AN (Agricole Nature) een voorbeeld van. De HVE is de ‘bijna’ biowijn, AN is de pure biowijn.

 

Conculega’s

We gingen van start bij de eerste wijnboer ‘Domaine La Paleine’, ons aangeraden door de gastvrouw van ons verblijf. Bij het proeven van het eerste glas werd duidelijk dat we hun mousserende wijnen niet konden importeren. Ze hebben een exclusiviteitscontract met een andere importeur in Nederland. Even goeie vrienden, hij proefde in ieder geval lekker. Er is duidelijk collegialiteit naar elkaar, de dame gaf ons 2 adressen waar we zeker langs moesten gaan, top!


Moulin de l’horizon

Toen we net in Saumur aankwamen zagen we gelijk de wijnbar, in koor riepen we “daar gaan we aperitieven”. Zoals wel vaker is dat in de vorm van een kaasplank met bubbels. Deze bubbel kwam van Moulin d’Horizon en is verrassend smaakvol. Hij is fris maar bovenal toegankelijk. Deze kennismaking maakt ons nieuwsgierig en we gaan gelijk op zoek waar deze bubbel vandaan komt. De volgende dag gaan we op bezoek bij Joffrey een man begin de 40 die eigenaar is van het bedrijf. Hij vertelt met enthousiasme over zijn vak. Zijn vader heeft 20 jaar geleden dit erf gekocht en hebben nu in totaal 35 hectare wijngaarden.

Ze zijn gespecialiseerd in bubbels en alle druiven blijven binnen het bedrijf, doordat hij dit zo benadrukt blijkt dat dit echt uniek is in de streek. Vol trots laat hij ook zien welke prijzen hij heeft gepakt met zijn bubbels en hij is erg trots met de vermelding in ‘le guide hachette des vins’. Iemand die de gids kent weet wel waarom. De belangstelling gaan we proeven. Het gamma bestaat uit Saumur brut, Cremant de Loire en nog enkele varianten. Wat hij produceert is bijzonder dat kunnen we volmondig beamen. 


L’enchantoir

Via kronkelende wegen rijden we Le Puy notre dame binnen... als we een uitnodigende toegang tot een erf zien zijn we gelijk verkocht. Hier moeten we sowieso naar binnen. Als we voor de poort staan blijkt dat het ook nog een wijnhuis is. Aangekomen op het terrein is het doodstil, er is niemand te bekennen. Het statige huis staat te glimmen in de zon en je kan zien dat er hier hard wordt gewerkt, maar door wie? Vastberaden kloppen we aan en de vrouw doet open en heet ons gehaast van harte welkom. Zoals bij alle wijnboeren dirigeert ze ons naar haar degustatie ruimte, hier kunnen we beter praten onder het genot van een wijntje. Een echte vrouw met passie die heilig gelooft dat we meer op de toekomst moeten letten, ze is dus ook volledig biologisch en wil geen suikers toevoegen aan haar bubbels.

Dit betekent dat het proces in één gisting moet gebeuren en maakt het proces anders dan de methode trditionelle. Ze gebruikt de ancestrale methode, er wordt geen extra gist toegevoegd aan de wijn maar wordt de reeds in de wijn aanwezige gist gebruikt voor de tweede gisting. Dit zorgt ervoor dat deze bubbels verkocht worden met een beetje bezinksel in de fles.  We kregen een rondleiding in de wijngaarden en onderaardse gangen, je kon de middeleeuwen nog proeven. Samen met haar dochter is ze 10 jaar op zoek geweest naar de juiste plek om wijn te verbouwen. Nu 5 jaar terug, zijn ze gestart op deze geweldige plek met historie. Ik ben verliefd op het domein.

De twee bubbels die ze heeft, bestaat uit één blanke bubbel (50% chenin blanc / 50% chardonnay) en een rosé van 100% cabernet franc. De blanke is echt fris met een fijne bubbel en de rosé heeft mooie volle geuren en smaken van rood fruit (100% cabernet franc).

 

Familie Armand David


Armand David

Als we naar ons appartement rijden blijft nog één vraag staan, waarom hebben een aantal wijnboeren het steeds over Armand David. Ook al hebben we genoeg ingekocht, toch besluiten we langs het domein Armand David te rijden. Als we op het adres komen zien we een soort gelijk domein als champagnehuis Prevoteau-Perrier. We voelen ons gelijk thuis, één van de voorwaarden om naar binnen te gaan. Daar treffen we Francois, de jongste telg van de familie en sinds een jaar opgenomen in het familie bedrijf. Vol enthousiasme vertelt hij de geschiedenis van het familie bedrijf. Een derde van hun wijnen gaat naar Bouvet Ladubay, het grootste huis uit de regio. Als we de vraag stellen of ze de beste druiven zelf houden komt er geen antwoord.
Het is duidelijk, we moeten de flessen maar laten spreken. Dit huis heeft een bubbel die in de juiste prijsklasse zit. Een klasse die wij nog niet hebben. Een hele goede toegankelijke bubbel van een kleine boer voor een goede prijs. Ook zijn Bulle d’amour (100% Grolleau Gris)  geeft een samenvatting van hoeveel liefde er in een fles kan zitten. Deze wat zoetere bubbel is een mooie fles voor een toast moment bij je trouwerij. Laat Nathalie dan ook in de trouwerijen zitten. Een welkome aanvulling van ons assortiment.
Als laatste proeven we een 100% chardonnay die voor een deel op eikenhouten vaten is gerijpt. Ook hier staan onze smaakpupillen in onze mond te watertrappelen. Genoeg redenen om deze bubbel niet achter te laten in de Loire. 


Druiven


CHENIN BLANC

De chenin blanc heeft als kenmerk dat deze naar natte wol ruikt. Dit klopt ook wel een beetje, zeker die van de Loire streek. Dit heeft direct een verband met de rotsachtige ondergrond waar de chenin blanc op groeit. Deze trekt meer dan bij andere druiven in de smaak en aroma's. Maar wat hij ook optrekt zijn de mineralen. Deze zijn heel erg kenmerkend voor de chenin blanc druif. Een hele mooie aanvulling als je hem vergelijkt met een Chardonnay of een Riesling. Verder komen veel frisse aroma's terug in deze druif, denk aan witte perzik, ananas en groene peer.

 

CABERNET FRANC

We dronken een aantal keren een cabernet franc, steeds was de eerste reactie dat hij voornamelijk fruitig is en niet de body geeft van een echt rode wijn. Totdat we in Puy-de-notre-dame kwamen. Een klein dorp waar de wijnranken hoger liggen dan in de wijde omtrek. Het hoger gelegen dorp geeft weer net een andere smaak en afdronk aan een wijn. Deze cabernet franc is met recht een verrijking en zeker de moeite waard om te proberen. Al onze rose bubbels bestaan uit de cabernet franc druif.

Elk huis had een rode mousserende wijn, echter het gaat in alle gevallen om een demi sec en heeft dus een zoetere afdronk. Wij waren niet gelijk enthousiast over deze bubbel en hebben deze niet ingekocht. Heb jij zelf deze wel eens gedronken? Laat het ons weten. Altijd leuk om over bubbels te praten.