Champagnestreek

Dit is onze eerste blog waarin we je meenemen in onze wereld, onze wereld die champagne heet. Zoals je wellicht weet komen we al meerdere jaren in de champagnestreek, puur omdat we het mooi vinden om bij de champagneboer zelf in te kopen.

De champagne streek bestaat uit verschillende côtes (gebieden). Voor ons zijn de Vallée de la Marne en de Côte des Blancs de belangrijkste. 

Vallée de la Marne

De belangrijkste streek is de Vallée de la Marne, hier komen alle beroemde champagnehuizen vandaan. (Moët & Chandon, Taittinger, Veuve Clicquot of Bollinger). Ook wij halen onze champagnes uit deze streek. Ondanks dat deze beroemde huizen echt mooi en indrukwekkend zijn, prefereren wij onze kleinschalige champagneboeren. De liefde van de boer, proef je in de fles.

Côte des Blancs

Een ander gebied is de Côte des Blancs. Hier wordt alleen Blanc de Blancs champagne gemaakt. In deze champagnes zitten enkel Chardonnay druiven, dus 100% Chardonnay. Deze streek heeft tevens 17 gemeenten aangewezen als Grand cru gemeenten en omvatten ongeveer 4000 hectare. In deze gebieden is de kwaliteit van de druiven beter dan in andere. Het toewijzen van Grand cru kent ook een keerzijde omdat alle wijnranken uit een gemeente Grand cru zijn, echter de kwaliteit van de druif is afhankelijk of een wijnrank op het zuiden of op het noorden gelegen is.

Onze Blanc des Blancs champagne komt ook van de Côte de Blancs. Henry de Vaugency is een Grand Cru champagnehuis. 

Andere streken zijn de Côte de l’aube, een andere mooie champagne, die we graag in een volgende blog uitlichten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *