De drie belangrijkste druivensoorten

Vaak krijgen we te horen dat iemand champagne niet lekker vindt, dat kan. Er zijn heel veel verschillende soorten champagne, elk is uniek. Afhankelijk van welke druiven erin zitten, en welke smaak (lees: liefde) de boer elk jaar in zijn champagne steekt. In deze blog geven we uitleg over de verschillende druivensoorten die het vaakst gebruikt worden bij het maken van champagne. Als je twijfelt over welke champagne je lekker vindt, of welke druiven je voorkeuren hebben, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Champagne komt uit de champagnestreek, dit is bij de wet vastgelegd. Als de druif uit een andere regio, bv. Loirestreek, Bourgogne, Spanje, Italië… dan mag deze geen champagne worden genoemd. De cépage of druivenras maakt de champagne uniek, 99% van de champagne bestaat uit de volgende drie druivenrassen:

  • Chardonnay
  • Pinot noir
  • Pinot meunier

Deze drie druiven geven de unieke smaak aan champagne. Door een druif meer of minder aan de samenstelling toe te voegen, kunnen verrassende smaken ontstaan.

Hieronder geven we in het kort de smaken per druif weer.

Chardonnay

Elke druivenras heeft zijn unieke bijdrage aan de champagne. Zo is de Chardonnay, de meest belangrijke witte druif van de wereld, een droge druif. Hij heeft zijn karakteristieke smaak. Omdat de champagnestreek in het koele wijnklimaat ligt smaakt de Chardonnay fris en naar citrus. Chardonnay doet het ook goed op houten vaten, dit geeft een vanille toets.

Een champagne die alleen 100% Chardonnay bestaat is een Blanc de Blancs. Onze Blanc de Blancs van Henry de vaugency komt uit een Grand cru dorp. Zo’n dorp beschikt over de beste wijnranken in de champagne streek, dit proef je terug in de fles.

Chardonnay is lekker bij het aperitief omdat hij als een lichte champagne wordt ervaren, visgerechten en zomerse avonden. 

 

Pinot noir

Deze druif geeft kracht aan de champagne. Pinot noir is een blauwe druif, maar wit van binnen. Doordat alleen de inhoud van de druif gebruikt wordt voor de champagne blijft de champagne licht van kleur.

Wanneer je champagne van alleen Pinot noir drinkt spreken we van een Blanc de noir. Deze champagne is zwaarder van afdronk en komt het beste tot zijn recht bij bv. een kaasplank, wildgerechten, zalm en chocoladegerechten

Pinot meunier 

De zoetere toets van champagne komt van de Pinot meunier – druif en heeft een fruitige smaak. Hij wordt voornamelijk gebruikt om de samenstelling in evenwicht te krijgen. 

Een 100% meunier komt niet veel voor, maar in sommige champagnehuizen kan je hem kopen. Ondanks de zoete afdronk doet hij het goed bij desserts. 

De meest verkochte champagnes zijn die met een samenstelling van alle drie de druiven, onze champagnehuizen Prevoteau-Perrier en Michel Littière gebruiken deze combi. Meestal is de samenstelling het geheim van het huis. Dit heeft niet alleen als reden dat ze graag de samenstelling geheim houden, maar ook willen ze de champagne elk jaar hetzelfde laten proeven. Het kan dus voorkomen dat de oogst een andere samenstelling van de druiven vraagt. 

In een proeverij leggen we graag uit hoe je de samenstelling kan herkennen en wat je hierbij kan eten. Ben je nieuwsgierig, neem dan contact met ons op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *