Degorgement

Wanneer we in corona tijd naar de champagne streek gaan is dit altijd strikt noodzakelijk. Onze bezoeken houden we zo kort mogelijk. Bij ons laatste bezoek was het belangrijke degorgement proces bezig. Zo’n moment slaan we niet over en vertellen graag meer hierover.

Foto: flessen worden bevroren op – 27 graden

Wat is nu precies degorgement? Kortweg worden overblijfselen van het gist verwijderd uit de fles. 

Maar om dit te begrijpen, vertellen we even hoe we champagne maken in een notendop.

  1. We beginnen met het maken van een stille wijn. Een normale wijn heeft al een gistingsproces achter de rug. Hierbij worden suikers uit de druiven in combinatie met gist omgezet tot alcohol.
  2. Om bubbels in de wijn te krijgen worden na het maken van de wijn, nogmaals gist toegevoegd. Nu ontstaat een tweede gisting die op de fles gebeurd. Gedurende 15 maanden rijpen flessen in de kelders van de champagnehuizen. Bij dit gistingsproces blijven kleine gistcellen achter. Deze zakken naar de hals van de fles.
  3. Dan moeten de overgebleven gistcellen uit de fles worden gehaald. Dit doen ze door de flessenhals te bevriezen. De kroonkur
    toevoegen suikers en likeur
    Foto: toevoegen suikers en likeur
    k op de fles schieten ze hiervan af en zo komen de gistcellen vrij. Dit noemen we Degorgement.    
  4. Als laatste stap worden suikers toegevoegd om tot een brut champagne te komen. En natuurlijk de kruk, want zonder kurk kunnen wij niet ploppen. 
Champagne kurk op fles
Foto: Kurk en muselet op fles brengen

Druk op de link om Degorgement totaal proces te zien. Je ziet als eerste flessen met een roze kroonkurk, als je goed luistert hoor je de kroonkurk ervan af spuiten. Vervolgens worden suikers en een likeur toegevoegd, waarna de kurk er definitief op gaat. Een uniek kijkje in dit proces!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *