Onze kleine champagneboer in onzekerheid

De laatste weken is er veel geschreven in de media over de champagneoogst en de daarbij ontstane “oorlog” tussen de grote champagnehuizen en de coöperaties. Ook onze wijnboeren vertellen hun verhaal, het is geen feest in de champagnestreek, maar een “tristesse”. Nu wordt ons nog duidelijker hoe de verhoudingen liggen tussen de verschillende champagneboeren, ben je groot of klein of werk je samen?
Op dit moment leven onze kleine onafhankelijke wijnboeren in onzekerheid, waarom? Dat leggen we graag aan jullie uit.

Om een idee te geven van de situatie in de champagnestreek gaan we terug naar begin juni toen wij in de corona crisis langs gingen. Bij het uitbreken van de corona ontstond een crisis, ook voor de prestigieuze champagnestreek. Van de één op de andere dag waren alle grenzen gesloten en viel de export stil. Geen Belgische of Nederlandse toeristen die kwamen inkopen, Fransen konden maximaal 100 km van huis reizen en bleven veelal thuis. Deze situatie troffen wij begin juni aan, toen wij besloten om onze voorraad aan te vullen. Wat we zagen was een hele andere wereld dan we gewend waren. Dit begon al bij de grens met Frankrijk, waar normaal files bij de grensovergang van Lille stonden, was nu niemand te bekennen. Werkelijk niemand kwam van Frankrijk of ging Frankrijk in. Alleen de gendarmerie stond ons op te wachten, het gaf een beetje de sfeer van het vroegere oostblok. In de champagnestreek aangekomen troffen we boeren aan, met hun ziel onder de arm, dikke wallen onder de ogen waar net geen tranen uit kwamen. Zo vertelde een wijnboer dat de buurman de laatste maand 12 flessen had verkocht terwijl dit normaal 20.000 flessen zijn. Zelf houdt hij de lippen stijf op elkaar. “C’est une catastrofe”. Hiervoor hoef je geen frans te kennen om te weten dat dit niet goed zit. Ook andere boeren laten duidelijk blijken dat ze bezig zijn om hun spaarcenten op te maken. Iets wat bestemd was voor hun oude dag.
We hebben vlug een doosje extra besteld voor onze kleine wijnboer te steunen.

Afgelopen weekend gingen we terug, 2 blije eien, in het idee dat het nu wel terug beter zou zijn. Maar zelfs afgelopen weekend nog, vertellen boeren dat de export maar moeizaam op gang komt. Zo vertelde Pascal van champagnehuis “Henry de Vaugency”: “normaal ga ik een weekend naar het Verenigd Koninkrijk om te leveren, nu met corona moet ik daar 14 dagen in quarantaine en als ik terug kom, nog een keer 14 dagen in Frankrijk. Dat is niet goed voor mijn relatie en al helemaal niet voor de business.” Dat hij hierover een dolletje maakt blijkt nog maar eens dat men wel goedgezind blijft, al laat de blik in zijn ogen een ander verhaal zien.  

Op dit moment is men volop bezig met de oogst. De natuur geeft aan dat rond 20 augustus de beste tijd is om te oogsten. Normaal gezien, bepaald elk dorp wanneer er geplukt wordt, dat kan wat variëren maar niet veel. Nu, weet men het niet. Het is 10 augustus en onze boeren weten niet wanneer ze mogen oogsten, idealiter binnen enkele dagen. Het suikergehalte van de druiven zit bijna op het goede punt. Maar iedereen kijkt naar elkaar, inclusief de grote champagnehuizen en de coöperaties.

 

Grote champagnehuizen moesten het stellen met 80% minder verkoop in de coronacrisis. Welke gevolgen heeft dit voor onze kleine wijnboer? Onze kleine wijnboer is afhankelijk, een gedeelte van zijn oogst gaat naar de grotere champagnehuizen, dit geeft de kleine boer een vast inkomen en de mogelijk zijn eigen productielijn uit te voeren. Grote champagnehuizen hebben op hun beurt deze druiven nodig omdat hun eigen wijnranken te weinig druiven geven om aan de vraag te voldoen. Zij bepalen dus mee, hoeveel kilo druiven onze kleine wijnboer gaat plukken. Dat doen ze elk jaar, alleen wordt dit jaar een moeilijk verhaal. Minder verkoop, minder druiven nodig? De grote spelers vechten het onder elkaar uit zonder een antwoord te geven. Bijgevolg zitten onze kleine wijnboeren met de handen in het haar… Hoeveel kilo druiven zal ik plukken? Een kilo plukken is duurder dan de druiven te laten verrotten. Het is immers allemaal handwerk. 

Hoeveel kilo’s plukken? Wanneer plukken? Zullen onze champagneboeren kunnen oogsten of moeten ze de druiven laten verrotten? Wie betaalt het gelag? 

 

Wij gaan in ieder geval door, met het steunen van onze kleine onafhankelijke champagneboeren die hun druiven met plezier plukken en hun flessen met liefde bottelen. We bieden deze champagnes aan in onze webshop, www.bubbels2bubbels.nl

In een volgende blog over de pluk, houden we jullie graag op de hoogte omtrent alle perikelen die er gaande zijn. 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *