Wat is champagne

Wat is Champagne?

Champagne is een beleving in verschillende soorten en maten. Niet altijd is helder wat wat is. Om te beginnen, wat is nu precies Champagne?  

Champagne, Cava, Prosecco

Vaak krijgen we de vraag wat is nu het verschil tussen Champagne, Cava of Prosecco? 

Champagne

Om alle misverstanden weg te nemen, Champagne komt alleen maar uit de Champagnestreek. Deze ligt globaal onder Reims en strekt zich uit tot voorbij Troyes, zo’n 170 km onder Reims. 

Verder moet champagne minimaal 15 maanden rijpen in de kelders van het champagnehuis. 

Ook worden alle druiven met de hand geplukt. Door met de hand te plukken kunnen ervaren plukkers de juiste druiven ertussen uit halen. 

Cremant

Een andere mousserende wijn uit Frankrijk is de cremant. Bekende gebieden zijn de Elzas en de Loire.

Cremant moet minimaal 12 maanden rijpen in de kelders en moet ook met de hand geplukt worden.  

Cava

Cava komt uit Spanje. De meeste Cava komt uit uit de streek Penedes, wat ten zuidwesten ligt van Barcelona. 

Cava moet minimaal 9 maanden rijpen in de kelders van de huizen en bestaat uit hoofdzakelijk druiven van macaber, xarel-lo en parellade. De druiven worden machinaal geplukt.

Prosecco

Prosecco komt uit Veneto een wijngebied ten noordwesten van Venetie (Italie). Prosecco is tevens de druivensoort waarvan deze is gemaakt. 

In tegenstelling tot overige mousserende wijnen wordt prosecco niet gerijpt op de fles maar op stalen vaten. Hierdoor is de kwaliteit van prosecco minder dan de overige bubbels. 

Prosecco moet minimaal 9 maanden op stalen vaten rijpen, alvorens deze worden gebotteld en verkocht.

Overig 

Naast bovenstaande mousserende wijnen zijn er tal van andere. Er is teveel om op te noemen, in alle soorten en maten. Maar ook in diverse kwaliteiten.