Wijnreis Cava

Na veel vragen van onze klanten zijn we begin mei naar de Cava streek gegaan. Ons doel was om onze passie van kleine wijnboeren ook hier uit te dragen. Daarnaast zou het mooi zijn als we wijnboeren kunnen overtuigen en kunnen toevoegen aan onze webshop.

We verbleven in de B&B Wine & Cooking. Zoals wij de passie uitdragen voor bubbels dragen zij de passie uit van een mooi kleinschalige B&B. Op een unieke locatie midden in de wijngaarden woont dit paar ruim 16 jaar. Beiden spreken overigens goed Engels een echte aanrader als je naar de cava streek gaat en midden in het wijngebied wil zitten.

 

Sant sadurni d’Anoia

Op nog geen 15 km van onze B&B zit het leuke plaatsje Sant sadurni d’Anoia waar bijna alle cava huizen zich bevinden. Ook hier hoor je de verhalen over de alsmaar groter wordende mega huizen Freixenet en Cordoniu. Deze huizen bepalen veel op de plaatselijke markt. Het lastige blijft wel de prijs per kilo druiven. Is de prijs van een kilo druiven in de champagne 6 euro voor een grand cru druif , de prijs voor een kilo druiven in de Cava komt eigenlijk niet boven de euro uit. In veel gevallen is 50 eurocent een mooie prijs.

Ondanks deze verschillen komen we bij mooie huizen met goede installaties en een duidelijke visie.

Druiven

Deze mousserende wijn bestaat hoofdzakelijk uit Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Deze druiven kunnen goed tegen de warmte en droogte.

Xarel-lo is erg fris en heel toegankelijk.De druif geeft wijnen de smaak van abrikozen, citrus en gedroogd fruit.

Macabeo is een erg fruitige druif en geeft karakter/body aan de bubbel.  

Parellada groeit het best in de bergen, hier krijgt deze kwaliteitsdruif de ruimte om te groeien tot prachtige evenwichtige wijnen. Hij geeft een frisse tonen van citrus en groene appel

Cava

We kennen Cava voornamelijk van Freixenet en Bordenui, dit zijn voornamelijk goedkope en jonge cava. De streek maakt juist van oudsher meer rijpere cava’s. Deze zijn langer gerijpt en smaken voller. Door het warme klimaat is nauwelijks toegevoegde suikers nodig bij de tweede gisting op de fles. Hierdoor smaken de brut nature cava’s nagenoeg gelijk als de brut bubbels en is brut nog toegankelijker.

Door het betere klimaat zijn er ook veel minder bestrijdingsmiddelen nodig. Noordelijk gelegen wijngaarden hebben nu eenmaal meer last van meeldauw, druivenrot (botryis) of simpelweg voorjaarsvorst. Bij voorjaarsvorst bevriest de bloesem en gaat de oogst verloren. 

Door deze voordelen is ruim 70% van alle wijngaarden schoon van bestrijdingsmiddelen. Het is de wens om in 2030 geen bedrijven meer gebruik te laten maken met chemische bestrijdingsmiddelen. 

Huizen

Uiteindelijk hebben wij drie huizen vastgelegd met elk iets bijzonders. 

Giro del Gorner

Al sinds 1595 is dit wijnhuis een begrip. Het statige huis met alle gebouwen erom geeft plaats voor alle 15 gezinsleden. Vader en moeder zijn door de 70 jaar, de twee zonen en dochter samen met alle kinderen bewonen deze bodega. 

Het uitzicht van deze bodega, een typisch Catalaans huis is fenomenaal. Soms is het rustig en krijg je een rondleiding in het huis. Het is alsof er sinds 1600 niets meer is gebeurd. Ze hebben de originele documenten om wijnboer te worden, nog in perkament aan de wand hangen. De typische kamertje die in elkaar overlopen met opstapjes en inhammen geeft de veelzijdigheid van deze woning. De ouders tonen je met trots alle mooie gedeelten van de woning. Als je weer naar buiten loopt kijk je vanuit de veranda over alle wijngaarden. Deze wijngaarden horen allemaal bij de wijnfamiie en beslaat ongeveer 50 hectare. Slechts 20 hectare gebruiken ze zelf. De overige druiven zijn bestemd voor de grotere huizen. 

Giro del Gorner is gespecialiseerd in langgerijpte cava’s, deze liggen langer om de smaak beter en voller te krijgen. Reserves liggen minimaal 24 maanden, terwijl dit van de wet 18 maanden moet zijn. Grand reserves liggen meer dan 36 maanden in de cellar (kelders) te rijpen. De wet schrijft 24 maanden voor. Door deze langere rijping, smaken de cava’s voller.

Baldus: Jane & Santacana

Midden in de regio staat een prachtige finca, als je hier bent dan proef je de oude Spaanse geschiedenis. Het huis kan zo uit een Spaanse maffia film komen, maar het huis verbergt juist een erg mooie cava met een goede prijs kwaliteit verhouding. 

Dit is ook de reden dat de plaatselijke bevolking juist dit wijnhuis weet te vinden. Een betere plaats om cava te drinken is er niet. De erg vriendelijke bevolking vindt het prachtig dat we juist hier naartoe komen en deze cava willen verkopen. 

Om de finca liggen 50 hectare wijngaarden met de bekende cava druiven. Het bedrijf is erg groot opgezet en herbergt enkele prachtige goed betaalbare cava’s.

Hedendaags runnen twee broers en een zus dit bedrijf. De twee broers zijn de wijnboeren en de zus doet de verkopen en de proeverijen.

Jaume giro i giro

Ramon is eigenaar van dit ambachtelijke wijnbedrijf. Zijn grootouders zijn in 1921 begonnen en hij is nu de derde generatie. Ramon zijn opa had veel grond in de regio en zijn oma was de zus van de beroemde cava familie Gramona. Een erg gekend huis in Spanje en is zeker de moeite waard om hier naar toe te gaan. Gramona staat bekend om zijn exclusieve Cava’s en de briljante smaak. Iets dat je ook proeft in de cava’s van Jaume giro i giro. Zijn grand de reserve verkopen wij. Een uitmuntende cava, net iets duurder, maar echt een must om te proeven. 

Ramon doet nog alles alleen heeft maar 7 hectare grond en maakt cava echt vanuit het hart. Experimenteerde vaak met smaken en als je er langs gaat ben je echt even helemaal weg. Bij binnenkomst zie je een schuur, maar als je in de binnenplaats plaats neemt voel je je echt in het oude Spanje. Een plekje waar de plaatselijke bevolking ook in de ochtend uren aan het koken is en geniet van zijn bijzondere cava’s. Als je geluk hebt dan mag je ook zijn verzamelingen zien, hij noemt het zijn museum. Naast diverse pronkstukken die betrekking hebben op het wijnproces heeft hij ook een gesigneerd shirt van Barcelona. Iets wat midden in “zijn” museum helemaal niet misstaat. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *