CHAMPAGNE FRANCOIS CHAUMONT

François Chaumont is sinds 1994 wijnbouwer in Puisieulx. In 2008 besloot hij een deel van zijn eigen oogst zelf te gebruiken om zelf champagnes te maken en daarmee de stap te zetten van druiventeler naar zelfstandig champagnemaker.

Hij werkt nauw samen met zijn vrouw, Marie-Hélène Littière, afkomstig uit de bekende wijnbouwfamilie Littière in Oeuilly, waar zij de derde generatie vertegenwoordigt. Dankzij haar expertise en de moderne faciliteiten in Oeuilly kan François het volledige proces uitvoeren: van het persen en fermenteren tot de assemblage, botteling, remuage, dégorgement en het afwerken van de flessen.

In de kelder in Oeuilly krijgen de Pinot Noir en Chardonnay uit Puisieulx de ruimte om hun volledige potentieel te tonen. Hier ontstaan de Blanc de Noirs, Blanc de Blancs en Rosé-cuvées van Champagne François Chaumont – champagnes die het karakter van het terroir en de passie van de familie weerspiegelen.

Grand cru champagnes uit Montagne de Reims

Puisieulx is een van de 17 Grands Crus van de Champagnestreek, gelegen in het noorden van de Champagne wijngaarden, onder de noordelijke hellingen van de Grande Montagne de Reims. Het is zeker een van de minder bekende van de Champagne Grands Crus, vanwege zijn bescheiden omvang (slechts 18 hectare). Maar Puisieulx wordt omringd door andere, bekendere Grands Crus zoals Sillery, Mailly-Champagne en Verzenay. De kwaliteit doet hier niet van onder. 

De wijngaard ligt verspreid op een zachte zuidoostelijke helling en profiteert van een lichte bodem en een kalkhoudende ondergrond die voornamelijk bestaat uit grinduche, d.w.z. krijt dat gefragmenteerd is door duizenden jaren van opeenvolgende bevriezing en dooi, waardoor het veranderd is in krijtgrind, waardoor een bodem en ondergrond ontstaan die licht, drainerend en zeer kalkrijk zijn en vooral ideaal voor wijnstokken.

Onze favoriet? De blanc de noir extra brut – perfect in balans en vol karakter, afkomstig uit een geweldig druivenjaar. 

Francois Chaumont is een huis om te ontdekken en te beleven. Proost! 🥂