Wat is Brut Champagne?


Direct online Brut Champagne bestellen


Champagne is een beleving in verschillende soorten en maten. Niet altijd is helder wat alle termen precies betekenen. Daarom zetten we enkele op een rij. Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

BRUT

Van alle champagnes die worden verkocht is 90% brut, maar wat betekent brut precies?

De term Brut verwijst naar de smaak van de champagne, hij geeft aan of hij zoet is of niet. In Brut zit minder toegevoegde suikers dan bij demi-sec. Een fles kan pas het label “brut” krijgen als ze minder dan 12 gram suiker per liter bevat. Een “extra brut” heeft minder dan 6 gram suiker per liter. Er zijn ook flessen waar geen toegevoegde suikers in zitten, dan spreekt men van een “brut nature”. Hier zit minder dan 3 gram suiker per liter in. 

Maar waarom voegen ze dan suiker toe aan de champagnes? Dat heeft te maken met de Méthode Champenoise of ook Méthode traditionelle genaamd. Dit is de originele methode waarbij de Champagne gist op de fles. Tijdens dit proces moet na de tweede gisting het dode gist worden verwijderd. Dit gist wordt verzameld in de flessenhals vervolgens bevroren en eruit geschoten. Hierbij komt er champagne vrij, dat opnieuw moet worden aangevuld. Deze aanvulling heet likeur d' expedition en is het geheim van het champagnehuis. Dit geheim gaat van generatie op generatie. Bij de aanvulling worden suikers toegevoegd, de hoeveelheid suiker bepaalt het type Champagne.