Wat is Vintage Champagne?


Direct online Vintage Champagnes bestellen.


Champagne is een beleving in verschillende soorten en maten. Niet altijd is helder wat alle termen precies betekenen. Daarom zetten we enkele op een rij. Heb je vragen, neem dan contact met ons op.


VINTAGE

Vintage Champagne of Millésime (Frans voor ‘jaartal’) is een champagne van eenzelfde jaar, dit jaar is altijd aangeduid op de fles. Het jaar moet een excellent druivenjaar zijn. Dit gebeurd niet vaak, maar als het gebeurd gaat het om een bijzondere fles met een eigen karakter.

De champagne is niet alleen van eenzelfde oogstjaar maar is ook langer gerijpt. Hierdoor wordt hij zachter, voller van smaak en met body. Hoelang het rijpingsproces duurt, is afhankelijk van het huis. Normaal moet Champagne bij het laatste gistingsproces 15 maanden op de fles rijpen. Bij vintage is dit minimaal 3 jaar. Veel vintage Champagnes liggen aanzienlijk langer in de kelders, hierdoor worden ze nog complexer en voller van smaak.  Als je wil, kan je vintage Champagne langer bewaren.

Drink vintage Champagne wanneer je tijd hebt om goed van Champagne te genieten en de juiste aandacht aan kan geven. Hij past goed bij het diner of in de avond. 

In onze webshop hebben we er twee, van champagnehuis Prevoteau-Perrier (2012) en van Michel Littiere (2013).